joi, 2 decembrie 2010

Cu cultura ce facem?

     În ziua de astăzi, când tehnologiile află o dezvoltare vertiginoasă, nivelul de cultură al oamenilor poate fi foarte ușor judecat după comunicarea virtuală. Și pentru a mă amuza de acest fapt, este suficient să accesez orice site de socializare invadat cu " perle " fel de fel sau oricare altă pagină web unde lumea își exprimă liber opinia, peste măsură de liber, neținând cont de etică, anumite reguli sau semne de punctuație.  Sunt din cei care spun că corectitudinea este pentru viața de zi cu zi și că net-ul nu ocupă în viața lor un loc atît de important ca să fie obligați să îi respecte toate regulile. Cunosc persoane care scriu " m-am dus " fără cratimă, dar care nu se simt privați de ceva important numit "cultură". Bănuiesc că aceste persoane cărora le mai scapă incorectitudini ortografice au o orientare slabă în orizontul gramatical și în al doilea rînd, nu se respectă pe sine însuși.
     De regulă, a scrie corect știu mai puțin cei de la sate. Nivelul de educație al acestora cam lasă de dorit, asta ce ține de scrisul corect, nu mai zic de cazurile cînd se scrie ceva prin cratimă, deși există excepții. Cei de la țară nu prea au timp de a face carte, asta doar dacă părinții nu insistă asupra educației copilului.


Sunt cîteva excepții, doar că majoritatea celor ce nu respectă regulile ortografice sau cele de vorbire coerentă ne fac să avem așa păreri despre... majoritatea. Ceea ce ține de agramați, mă interesează atîta timp cît interacționez cu aceștia, dar despre o persoană publică nici nu mai vorbesc, căci ar trebui să știe toate aceste reguli, pentru că pe urmă ajunge președinte "demn " de a ne conduce țara - lucru ce s-a întîmplat în cei opt ani de guvernare comunistă.


Judecăm oamenii de rînd, dar de situația creată este vinovat în mare parte statul. De la ' 90 încoace, statul a avut se pare că alte priorități decît cartea, cultura. Nu întîmplător cele mai mici bugete se alocă în cultură, iar în fruntea Ministerului Culturii sunt numiți oameni fără cultură care luptă împotriva culturii. " Focarele de cultură " au dispărut și în locul lor au apărut barurile - ca și în capitală, de altfel, orașul buticurilor și al chioșcurilor de țigări. Duminica cea mai frecventată " instituție sătească de cultură " nu este biserica sau biblioteca, ci barul.
În situația creată, bineînțeles că este nevoie de intervenția urgentă a statului. Dacă tot ne iubim atît de mult orașul și țara, în primul rînd NOI trebuie să fim mai buni. De ce străinii ar trebui să ne respecte țara mai mult decît noi înșine?. Mulți obișnuiesc să dea vina pe ruși că aceștia ne stîlcesc limba, ba mai mult, nici nu au de gînd să învețe limba de stat. Elveția, spre exemplu, are patru limbi de stat și nu îi vede nimeni ca fiind săraci sau inculți în vorbire. Oameni sa fim, dar limba vorbită nu contează. Rușii sunt doar parțial vinovați și nu toți. Oare merită să judecăm rușii dacă bîrna e în ochii noștri?. Cunoști două limbi?. Utilizează-le! Fii mai bun decît inculții care încearcă să te coboare la nivelul lor.

Suntem un popor cu o cultură bogată și o istorie măreață, cu care ne mîndrim, dar pe care nu o cunoaștem... Eu aș vrea să iubesc acest popor, dar el nu mă lasă...


3 comentarii:

  1. Ceea ce tine de internet, eu practic nu respect regulele exprimarii, folosesc abrevieri si anglicisme. Si nu vad o problema in aceasta. E un fel de slang al internetului.)))
    In ceea ce tine cultura intregului popor - ai perfecta dreptate))) vor mai trece multi ani pina cind vom ajunge la nivelul Elvetiei la toate capitolele...

    RăspundețiȘtergere
  2. Ştii, până la urmă, nu-s de vină grupurile minoritare sau timpul în care trăim, dar suntem de vină noi, fiecare în parte, care admitem aşa ceva. Schimbarea începe cu tine!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Doinizza, eu nu condamn persoanele care scriu cu abrevieri și anglicisme ( și eu obișnuiesc să fac acest lucru )- acesta fiind specificul internet-ului. Din lipsă de timp uneori și imposibilitatea de ne vedea mai des cu unii prieteni, scriem mesaje scurte doar ca să fim la curent cu ceea ce se întîmplă în viețile lor, fără a mai atrage atenția la greșelile ortografice... Problema e în faptul că oamenii care se exprimă incorect în viața de zi cu zi, în primul rînd nu se respectă pe sine însuși, creînd astfel, o impresie nu tocmai buna. Anume felul de a vorbi al omului, poate multe spune despre natura acestuia.
    Sabina, și eu sunt de părere că rușii nu au nici o vină, cum ar crede alții. Depinde doar de noi ce imagine ne creăm în societate prin felul cum comunicăm.

    RăspundețiȘtergere